انگیزش
انگیزش یعنی چی؟ motivation از فعل movere به معنی حرکت دادن گرفته شده، چون در واقع انگیزش همون چیزیه که مارو به حرکت وامیداره تا بتونیم کارامون رو به سرانجام برسونیم و اساسا اون کاری که با انگیزش انجام میشه هدف محوره! یعنی اگه بی دلیل دستمون رو بالا و پایین کنیم انگیزشی در کار نیس اما وقتی با هدف ورزش و سلامتی دستمون رو بالا و پایین میکنیم پای انگیزش وسطه!
حالا فرق انگیزه و انگیزش چیه؟
انگیزه همون گرایش ذهنیه که کار نداره عملی براش انجام میشه یا نه! مثلا انگیزه ی پیشرفت یا علاقه به موفقیت که بین بیشتر آدمها وجود داره! اما انگیزش با اقدام عملی هدفمند همراهه! یعنی وقتی انگیزه داریم و میخوایم دست به عمل بزنیم دیگه اسمش میشه انگیزش!
همونطور که گفتیم اکثر آدما انگیزه دارن! یعنی دلشون میخواد والدین شایسته ای باشن، رشد کنن و یا موفق بشن، اما گاهی چون فرقش با انگیزش رو نمیدونن میگن من بی انگیزه ام! در حالی که در واقع بی انگیزش هستن! یعنی برنامه ای برای انجام رفتاری که اونارو به خواستشون برسونه ندارن!
حالا ببینیم انگیزش از کجا میاد؟ و از کجا میره!؟
انگیزش یکی از مهمترین مسایل روانشناسی به خصوص در بحث تربیته، چون تا انگیزش نباشه یادگیری و رشدی هم نیست!
پس من به عنوان مربی یا والد لازمه اون رو بشناسم و سعی کنم ازش حمایت کنم یا لااقل بهش آسیب نزنم!
بحث انگیزش و هیجان پر از نظریه های مختلفه که هرکدوم بر اساس مبانی فلسفی خودشون عواملی رو در کاهش یا افزایش انگیزش موثر یا عامل دونستن.
اما متخصصین معاصر در تقسیم بندی انگیزش به دو نوع درونی و بیرونی هم نظرن و میگن انسان میتونه این سه حالت رو از جهت انگیزشی تجربه کنه: بی انگیزشی، انگیزش درونی و انگیزش بیرونی.
بی انگیزشی حالتیه که فرد یا دچار درماندگیه آموخته شده است، یعنی وقایع زندگی و پیامد رفتارش رو جوری میبینه که تحت تسلط و کنترلش نیس، یا اینکه خود مختاریش پایینه یعنی طبق تعریفی که از انگیزه و انگیزش در پست قبل داشتیم انگیزه داره اما از اراده و اختیار کافی برای انتخاب و انجام رفتاری که انگیزه اش رو داره خبری نیس!
بی انگیزشی ممکنه به خاطر عوامل فیزیولوژیکی و عصبی و یا عوامل روانشناختی مثل افسردگی و اضطراب و همچنین تجارب گذشته ی فرد باشه.